اخبار دفتر

همکاری موثر ائمه جمعه برای حفاظت از محیط زیست

همکاری موثر ائمه جمعه برای حفاظت از محیط زیست

سازمان حفاظت محیط زیست و شورای سیاست گذاری ائمه جمعه برای صیانت از محیط زیست کشور در قالب برنامه ای مشترک، همکاری خواهند کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر مشارکت های مردمی و مسوولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست، روز گذشته نشستی به میزبانی دفتر مشارکت‌های مردمی و مسؤولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیط‌زیست با حضور نمایندگان دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه برگزار و تفاهم شد تا ائمه جمعه علاوه بر همکاری در فرهنگ‌سازی محیط زیستی، موجبات تعادل توسعه و حفظ محیط‌زیست را در سراسر کشور فراهم کنند.

در این نشست، مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیط‌زیست، اظهار کرد: با توجه به نقش مؤثر مردم در حفظ محیط‌زیست و ارتباط ائمه جمعه با عموم مردم، می‌توانیم طرح‌ها و برنامه‌های محیط زیستی را در سطحی مطلوب اجرایی کنیم.

سید ابوالقاسم موسوی با اشاره به تأکید دکتر سلاجقه، معاون محترم رئیس‌جمهور و ریاست سازمان، بر ضرورت بهره‌گیری از ظرفیت ائمه جمعه، گفت : با توجه به تأکیدات مکرر دین مبین اسلام بر حفظ محیط‌زیست و آموزه‌های دینی ارزشمند در این خصوص، می‌توان به ترویج فرهنگ حفاظت محیط‌زیست در سطح جامعه و اجرای برنامه‌های مشارکت محور بسیار امیدوار بود.

مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیط‌زیست ضمن ابراز خرسندی از وجود سامانه‌ی علمی- آموزشی تحت مدیریت شورای سیاست¬گذاری ائمه جمعه اعلام آمادگی کرد که با  ارائه پیام‌های آموزشی محیط زیستی در سامانه مذکور پل ارتباطی خوبی میان سازمان محیط‌زیست و ائمه جمعه در سراسر کشور به وجود آید، ضمن اینکه در بستر برنامه‌های وزین تعریف‌شده بتوان محتوای تخصصی مبتنی بر چالش‌های ملی – منطقه‌ای و محلی، تدوین و در اختیار این عزیزان قرارداد تا حسب شرایط ،با درایتی که دارند به کمک محیط‌زیست حوزه‌ی تحت امامت خود آمده و تسهیلگری کنند.

وی با اشاره به اینکه همواره در مباحث کلان توسعه، محیط‌زیست قربانی می‌شود و بعضاً مسئولین بیش از مردم در تخریب محیط‌زیست نقش دارند، بر تأثیر مثبت همکاری ائمه جمعه برای حفاظت از محیط‌زیست تأکید کرد و گفت: سازمان حفاظت محیط‌زیست در 40 حوزه تخصصی فعال است و بیش از هزار تشکل محیط زیستی و منابع طبیعی در کشور وجود داشته که تعداد قابل‌توجهی از آن‌ها فعال هستند.

موسوی با اشاره به وجود چالش‌های فراوان محیط زیستی در کشور نظیر کمبود آب ، فرونشست زمین، پسماند و زباله، تالاب و زیستگاه‌های حساس و شکننده و گونه‌های گیاهی و جانوری در معرض خطر انقراض  بر ضرورت برنامه‌ریزی متولیان امر در سازمان حفاظت محیط‌زیست، اعم از مدیران و کارشناسان ستادی و استانی برای حل معضلات موجود تأکید کرد و بستر فراهم‌شده برای بهره‌مندی از ظرفیت ائمه جمعه در سراسر کشور را برای تحقق برنامه‌های محیط زیستی، مغتنم دانست.

نقش مؤثر ائمه جمعه در تسهیل مسائل محیط زیستی

حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسین نظری، مسئول میزهای تخصصی واحد مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه با اشاره به رویکرد جدید شورا مبنی بر بازخوانی هویت امام‌جمعه و لزوم بهره‌گیری از ظرفیت‌های حاکمیتی و مردمی برای حل مشکلات منطقه‌ای، گفت: امامان جمعه و جماعات با توجه به شأن و جایگاهی که دارند باید از تمام ظرفیت‌های حاکمیتی و مردمی برای حل مشکلات منطقه استفاده کرده و نقش راهبری فرهنگی خود را به نحوی مطلوب به حال آورند.  

حجت‌الاسلام‌والمسلمین نظری با اشاره به طراحی "الگوی اعتلای ایمانی و انقلابی شهر"، یادآور شد: امام‌جمعه باید خود مسئله شناسی کند و پاسخ درخور برای مسائل داشته باشد. در این الگو 14 حوزه مشخص‌شده که محیط‌زیست یکی از آن‌هاست.

وی گفت: ائمه جمعه ، باید انگیزه بخشی کنند و از ظرفیت خطبه و ارتباطات خود استفاده کنند. متأسفانه تاکنون از ظرفیت شورای فرهنگی عمومی کشور به‌خوبی استفاده‌نشده و می‌توان از این ظرفیت استفاده کرد؛ همچنین شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه می‌تواند در شناخت مسائل منطقه کمک کند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین نظری با تأکید بر اینکه دیگر روش‌های سنتی پاسخگو نیست و درزمینه فرهنگ‌سازی باید به روش‌های نوین روی آورد مانند حمایت از ایده‌های نو، گفت:  در شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه و جماعات، 14 میز تخصصی میان حوزه‌ای و میان‌رشته‌ای تعریف می‌کنیم. در این رابطه لازم است فهرست مسائل محیط زیستی تهیه شود و کارگروه مشترکی با سازمان محیط‌زیست و شورای فرهنگ عمومی داشته باشیم.

مسئول میزهای تخصصی واحد مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه با تأکید بر اینکه باید بانک ایده تهیه شود، تصریح کرد: سازمان‌دهی مردمی بالفعل نداریم هر ایرانی باید یک محیط یار باشد. با توجه به اینکه سازمانی نیست که مسائل منطقه را به تفکیک داشته باشد، سامانه شورا می‌تواند در این زمینه کمک مؤثر داشته باشد.   

رفتار بخشنامه‌ای مؤثر نیست

رئیس اداره برنامه‌ریزی فرهنگی شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه نیز در این نشست با تأکید بر ظرفیت بالای شورای فرهنگ عمومی کشور ، اظهار کرد: شورای فرهنگ عمومی کشور، جدی‌ترین پارلمان‌منطقه‌ای در تصمیم‌گیری است. تجربه 40 ساله حکمرانی انقلاب نشان داده است که رفتارهای بخشنامه‌ای در بخش فرهنگی مؤثر نیست و باید با وفاق مردم برای تغییر سبک زندگی گام برداشت؛ حوزه محیط‌زیست نیز از این سنخ موضوعات است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدیان با اشاره به امکان کمک ائمه جمعه برای افق گشایی  و مطالبه گری در حوزه محیط‌زیست، گفت: ائمه جمعه می‌توانند به صیانت از محیط‌زیست و پیگیری مطالبات و دغدغه‌های موجود کمک کنند و در این راستا نیاز است تا فهرستی از مسائل محیط زیستی ارائه شود.

وی با اشاره به اینکه در حفاظت از محیط‌زیست، بهره‌گیری از میز خطابه نماز جمعه و شورای فرهنگ عمومی کشور، قابل‌اعتنا است، گفت: باید از ظرفیت تشکل‌ها، سمن‌ها و تشکل‌های محیط زیستی استفاده شود.

رئیس اداره برنامه‌ریزی فرهنگی شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه بابیان اینکه ما به دنبال ایجاد حال خوب در مردم هستیم، به پتانسیل سامانه راهبری فرهنگی اشاره کرد و گفت: می‌توانیم با نگاه آینده‌پژوهی به محیط‌زیست بنگریم. همچنین مباحث محیط زیستی و به‌ویژه اخلاق محیط زیستی را می‌توان در قالب آموزش دینی به مخاطب منتقل کرد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدیان با تأکید بر نقش ائمه جمعه در صیانت از محیط‌زیست و پیگیری مطالبات و دغدغه‌های موجود، گفت: باید فهرستی از تمام چالش‌ها تهیه و راهکارهای مدیریتی را نیز مشخص کرد تا ائمه جمعه مسائل را از طریق مسئولین، نمایندگان و مردم، پیگیری کنند. بدین‌صورت جریان صیانت از محیط‌زیست تقویت می‌شود.

وی با تأکید بر رصد عملکرد ائمه جمعه و جماعات، به سامانه پشتیبانی محتوایی اشاره کرد و گفت: از اسناد بالادستی تا ایده‌ها و تجربیات موفق در این سامانه ثبت می‌شوند تا ائمه جمعه از آن بهره ببرند.  هم‌اکنون 20 هزار و هشت نفر در شبکه معین فعال هستند.

ائمه جمعه و جماعات، همراهی مردم رادارند

رئیس اداره پژوهش شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه نیز در ادامه تأکید کرد: حفاظت محیط‌زیست جز با همکاری مردم امکان‌پذیر نیست و ائمه جمعه همراهی مردم رادارند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر قهار تصریح کرد: شبکه ائمه جمعه مانند مویرگ‌های بدن است و اتصال مردمی خوبی دارند بنابراین می‌توانند در هدف‌گذاری محیط زیستی و مطالبه گری از مجموعه ، کمک کنند.

وی یادآور شد، مطالبه گری از ادارات استان‌ها نیز موجب می‌شود مسئولین کارهای خود را بهتر انجام دهند.




بيشتر